Як зберігати капусту на зиму в погребі.
Білокачанна і кольорова капуста, поряд з картоплею та морквою, становить основу нашого овочевого столу.
Однак знайти в кінці зими у продажу свіжий і щільний качан практично неможливо. Через неправильні умови зберігання, капуста втрачає велику частину вітамінів, стає рихлою і позбавленою смаку.
Купувати капусту в кінці зими в магазині потрібно тільки в разі крайньої необхідності, отже, набагато краще запасти капусту восени (купити на ринку або зібрати власний урожай) і подбати про зберігання капусти в холодний період.
Тому так важливо знати, як правильно зберігати капусту в підвалі або погребі взимку.
Кращі сорти капусти для зберігання:
Для зберігання ідеально підійдуть середньо і пізньостиглі сорти капусти, вегетаційний період (час розвитку і дозрівання) яких становить від 90-100 днів і вище.
Ранньостиглі сорти, які дозрівають вже на початку-середині літа для зберігання в погребі не підходять, вони мають пухкі качани, і лежати будуть погано. Такою капустою добре побалувати себе, коли інших овочів на столі практично немає.
Ранньостиглі сорти вживають в їжу протягом 2-3 місяців після збирання. Зазвичай таку капусту їдять свіжою.
Для закладки капусти на тривале зберігання потрібно правильно вибрати її сорт. Ідеально зберігатися будуть сорти, які дозрівають в кінці літа або восени (цей овоч менш залежний від довжини світлового дня, якщо порівнювати його, скажімо, з морквою, фотоперіодизм набагато нижче — менше 12 годин). Такі сорти будуть добре зберігатися в погребі, також їх можна використовувати для домашнього консервування.
Пізньостиглі сорти (добре зберігаються):
Зимівля.
Московська пізня.
Середньостиглі та середньопізні сорти (можна зберігати, підходять для домашніх заготовок):
Золотий гектар 1422.
Надія.
Подарунок.
Харківська зимова.
Ранньостиглі сорти (не слід зберігати, вони йдуть у їжу в свіжому вигляді):
Червнева.
Скоростигла.
Номер перший Грибовський 147.
Якщо Ви не знаєте, якого сорту ваша капуста (наприклад, Ви купили її на ринку), зверніть увагу на форму качана. Найкраще зберігаються щільні округлі і злегка приплюснуті качани середнього розміру, а пухкі і довгасті будуть псуватися набагато швидше.
Збір урожаю і закладка в погреб
Якщо Ви вирощуєте капусту на садовій ділянці, то для Вас її зберігання почнеться з правильного збору врожаю.
Викопувати капусту рекомендується наприкінці літа або з середини осені, залежно від сорту.
Урожай збирають при сухій сонячній погоді
1.Правильно збираємо врожай. Бажано вибрати теплий сонячний день. Капуста акуратно викопується лопатою, корінці та кочерижки відразу зрізати не потрібно, їх потрібно тільки очистити від грудок землі.
2.Зібраний урожай потрібно ще раз перебрати, очистити пошкоджені листи, залишивши 2-3 покривних.
Відразу ж можна відсортувати дрібні качани, оскільки вони підуть в їжу в першу чергу. Якщо качан підгнивший або його погризли шкідники — прибираємо його не залишаючи. 3.Просушуємо. Перед закладанням капусти в погреб на зберігання качани потрібно просушити добу — двоє в приміщенні або під навісом, а далі, залежно від майбутнього способу зберігання, Ви можете або зрізати корінці гострим ножем, або залишити їх так, як є.
Джерело
Однак знайти в кінці зими у продажу свіжий і щільний качан практично неможливо. Через неправильні умови зберігання, капуста втрачає велику частину вітамінів, стає рихлою і позбавленою смаку.
Купувати капусту в кінці зими в магазині потрібно тільки в разі крайньої необхідності, отже, набагато краще запасти капусту восени (купити на ринку або зібрати власний урожай) і подбати про зберігання капусти в холодний період.
Тому так важливо знати, як правильно зберігати капусту в підвалі або погребі взимку.
Кращі сорти капусти для зберігання:
Для зберігання ідеально підійдуть середньо і пізньостиглі сорти капусти, вегетаційний період (час розвитку і дозрівання) яких становить від 90-100 днів і вище.
Ранньостиглі сорти, які дозрівають вже на початку-середині літа для зберігання в погребі не підходять, вони мають пухкі качани, і лежати будуть погано. Такою капустою добре побалувати себе, коли інших овочів на столі практично немає.
Ранньостиглі сорти вживають в їжу протягом 2-3 місяців після збирання. Зазвичай таку капусту їдять свіжою.
Для закладки капусти на тривале зберігання потрібно правильно вибрати її сорт. Ідеально зберігатися будуть сорти, які дозрівають в кінці літа або восени (цей овоч менш залежний від довжини світлового дня, якщо порівнювати його, скажімо, з морквою, фотоперіодизм набагато нижче — менше 12 годин). Такі сорти будуть добре зберігатися в погребі, також їх можна використовувати для домашнього консервування.
Пізньостиглі сорти (добре зберігаються):
Зимівля.
Московська пізня.
Середньостиглі та середньопізні сорти (можна зберігати, підходять для домашніх заготовок):
Золотий гектар 1422.
Надія.
Подарунок.
Харківська зимова.
Ранньостиглі сорти (не слід зберігати, вони йдуть у їжу в свіжому вигляді):
Червнева.
Скоростигла.
Номер перший Грибовський 147.
Якщо Ви не знаєте, якого сорту ваша капуста (наприклад, Ви купили її на ринку), зверніть увагу на форму качана. Найкраще зберігаються щільні округлі і злегка приплюснуті качани середнього розміру, а пухкі і довгасті будуть псуватися набагато швидше.
Збір урожаю і закладка в погреб
Якщо Ви вирощуєте капусту на садовій ділянці, то для Вас її зберігання почнеться з правильного збору врожаю.
Викопувати капусту рекомендується наприкінці літа або з середини осені, залежно від сорту.
1.Правильно збираємо врожай. Бажано вибрати теплий сонячний день. Капуста акуратно викопується лопатою, корінці та кочерижки відразу зрізати не потрібно, їх потрібно тільки очистити від грудок землі.
2.Зібраний урожай потрібно ще раз перебрати, очистити пошкоджені листи, залишивши 2-3 покривних.
Відразу ж можна відсортувати дрібні качани, оскільки вони підуть в їжу в першу чергу. Якщо качан підгнивший або його погризли шкідники — прибираємо його не залишаючи. 3.Просушуємо. Перед закладанням капусти в погреб на зберігання качани потрібно просушити добу — двоє в приміщенні або під навісом, а далі, залежно від майбутнього способу зберігання, Ви можете або зрізати корінці гострим ножем, або залишити їх так, як є.
Джерело
Коментарі
Дописати коментар